Al llarg dels estudis relacionats amb el màster internacional de Programari Lliure que ofereix la UOC s'han vist diversos aspectes genèrics i específics relacionats amb aquest moviment. Així doncs, en funció de l'itinerari escollit, la formació rebuda haurà cobert matèries com ara el desenvolupament del programari, l'administració de xarxes i de sistemes operatius, el desenvolupament d'aplicacions web, la gestió de bases de dades, les consideracions legals entorn del programari lliure, la seguretat en les xarxes de computadors, etc. En uns estudis com aquests, no hi pot mancar un repàs d'alguns casos reals d'implantació de sistemes de programari lliure. Aquesta implantació no s'ha d'entendre només des del punt de vista estrictament tecnològic o de negoci, sinó que també ha de fer referència a la filosofia que sosté aquest moviment, ja que els motius per a implantar sistemes de programari lliure normalment són una combinació de consideracions tecnològiques, filosòfiques, econòmiques i pràctiques. En aquest curs pretenem endinsar-nos en la realitat de diverses institucions públiques i privades que han optat pel programari lliure, tant si és com a base del seu negoci, en el cas d'empreses privades, o com a política institucional, en el cas de les institucions públiques. Sens dubte, aquests casos d'estudi no pretenen donar una visió exhaustiva del panorama de la implantació del programari lliure, una cosa que no seria possible en un curs d'una durada limitada. La idea central del curs és mostrar que és possible portar a la pràctica el programari lliure més enllà dels aspectes concrets que hàgiu pogut cursar al llarg d'aquests estudis. Per tant, en aquest material cobra una rellevància especial tot allò que està relacionat amb la integració de diversos elements, des dels tecnològics i pràctics, passant pels econòmics i de gestió, fins als ètics i socials. L'objectiu central d'aquest curs és, en definitiva, oferir una visió global de les implantacions pràctiques del programari lliure que s'aparta una mica del punt de vista més específic que s'ha presentat en la resta de cursos d'aquests estudis.
A lo largo de los estudios relacionados con el máster internacional en Software libre que ofrece la UOC se han tratado diversos aspectos genéricos y específicos relacionados con este movimiento. Así pues, en función del itinerario escogido, la formación recibida habrá cubierto materias como el desarrollo del software, la administración de redes y de sistemas operativos, el desarrollo de aplicaciones web, la gestión de bases de datos, las consideraciones legales entorno al software libre, la seguridad en las redes de computadores, etc.
En unos estudios como estos, no puede faltar un repaso a algunos casos reales de implantación de sistemas de software libre. Esta implantación no debe entenderse sólo desde el punto de vista estrictamente tecnológico o de negocio, sino que también debe hacerse referencia a la filosofía que sustenta este movimiento, pues los motivos para implantar sistemas de software libre normalmente son una combinación de consideraciones tecnológicas, filosóficas, económicas y prácticas.
En este curso pretendemos adentrarnos en la realidad de diversas instituciones públicas y privadas que han optado por el software libre, bien sea como base de su negocio, en el caso de empresas privadas, bien como política institucional, en el caso de las instituciones públicas.
Por supuesto, estos casos de estudio no pretenden dar una visión exhaustiva del panorama de la implantación del software libre, algo que no sería posible en un curso de una duración acotada como el presente. La idea central del curso es mostrar que es posible llevar a la práctica el software libre más allá de los aspectos concretos que hayáis podido cursar a lo largo de estos estudios. Por lo tanto, en este material cobra especial relevancia todo lo relacionado con la integración de diversos elementos, desde los tecnológicos y prácticos, pasando por los económicos y de gestión, hasta los éticos y sociales.
El objetivo central de este curso es, en definitiva, ofrecer una visión global de las implantaciones prácticas del software libre que se aparta un tanto del punto de vista más específico que se ha presentado en el resto de cursos de estos estudios.
During the course of studies for the Master's Degree in Free Software offered by the UOC, we have witnessed a variety of generic and specific aspects related to this movement. Hence, depending on the chosen itinerary, the course will have covered subjects such as software development, administration of networks and operating systems, development of web applications, database management, the legal considerations of free software, computer network security, etc.
Studies like these cannot fail to include case studies of the implementation of free software systems. This implementation should not only be viewed from a strictly business or technological point of view, it must also consider the underlying philosophy of the movement, since the reasons for implementing free software systems are usually a combination of technological, philosophical, economic and practical considerations.
This course attempts to delve into the reality of diverse public and private institutions that have opted for free software, whether as the basis of their business, as in the case of private companies, or as an institutional policy, as in the case of public institutions.
Needless to say, these case studies do not attempt to offer an exhaustive view of free software implementation, an impossible feat for a course with a limited duration. The main aim of the course is to show that it is possible to put free software into practice beyond the specific aspects discussed in these studies. As a result, this material places particular importance on all that is related to the integration of diverse elements, from technological and practical to economic and management, and ethical and social.
To summarise, the chief purpose of this course is to give an overview of the practical implementation of free software that differs slightly from the more specific approach used in the rest of the courses for this subject.