Projecte PID: 2020PID-UB/039
El projecte proposa la creació de diverses activitats virtuals, dinàmiques i vives, allotjades en el servidor de la UB, i que serveixin com a plataforma de llançament per a la incorporació, la difusió i la implementació de noves propostes futures amb un marcat caire innovador. Totes s’emmarquen en l’àmbit de l’educació i divulgació científica dins de les assignatures de Treball de Final de Grau (TFG) i de màster (TFM) que es realitzen a les facultats de Ciències de la Terra i Biologia de la Universitat de Barcelona. Aquesta actuació ha impulsat definitivament la metodologia docent d’Aprenentatge-Servei (ApS) a la Facultat de Ciències de la Terra i en ensenyaments que continguin assignatures relacionades amb les Ciències de la Terra i el Medi Ambient, i han millorat la transferència de coneixements geològics cap a la Societat.
S’han generat 3 projectes virtuals d'accés gratuït que inclouran conceptes de ciències de caire transversal i dinamitzador, Aquests projectes han estat dissenyats per l’alumnat del grau de geologia, el grau de ciències ambientals i el màster de formació del professorat de l’especialitat de Biologia i Geologia en el marc dels seus TFG i TFM. Les activitats estan relaciones amb el currículum de Ciències de la Terra, i destinades a l’estudiat d’ESO i Batxillerat. El desenvolupament de les activitats, així, implica també la seva implementació i avaluació en almenys un institut pilot.
En definitiva, es vol demostrar que la resposta a la pregunta proposada al títol del projecte “Podem fer ApS virtual?” és clarament sí, tot i les aparents restriccions i contradiccions que sembla implicar el propi concepte ApS amb la metodologia docent virtual.