Comunicació presentada al V Congrés Internacional de Formació per al Treball: Estratègies d’innovació en la formació per al treball. Universitat de Granada. 24, 25 i 26 de juny. Granada.
En el marco del Espacio Europeo de Educación Superior 1 se inscriben innumerables acciones que están desarrollando todas las universidades europeas con la intención de llegar al 2010 con un bagaje lo suficientemente importante como para afrontar este cambio con entereza y sobretodo conservando (o incrementando) la calidad de los procesos de enseñanza- aprendizaje que hasta el momento han predominado. Dentro de este amplio proceso de transformación se encuentra el diseño de los nuevos Grados que brinda la oportunidad de replantear los planes de estudios, por tanto, la organización de las asignaturas, estructura de los contenidos, metodologías y sistemas de evaluación. Toda esta reflexión debe girar, a nuestro entender, alrededor de tres núcleos que se encuentran en estado de/ninterdependencia: los escenarios profesionales, los perfiles profesionales y las competencias que en ellos se inscriben./nPara poder plantear los nuevos Grados en coherencia con la era del EEES debe hacerse un análisis minucioso de los perfil profesionales demandados por el mercado de trabajo que, al fin y al cabo será el destino de los profesionales que se forman en nuestras universidades, es por ello, que la tarea de definir el perfil profesional a priori del diseño de los nuevos Grados resulta una máxima para garantizar la calidad de estos. En este trabajo se presenta un ejemplo de metodología a seguir para la definición de un perfil profesional en Educación Superior, concretamente, el del Ingeniero TIC mediante el Análisis Funcional.
En el marc de l'Espai Europeu d'Educació Superior s'inscriuen innombrables acciones que estan desenvolupant totes les universitats europees amb la intenció d'arribar al 2010 amb un bagatge prou important com per afrontar aquest canvi amb enteresa i sobretot conservant (o incrementant) la qualitat dels processos d'ensenyament- aprenentatge que fins al moment han predominat./nDins d'aquest ampli procés de transformació es troba el disseny dels nous Graus que brinda l'oportunitat de replantejar els plans d'estudis, per tant, l'organització de les assignatures, estructura dels continguts, metodologies i sistemes d'avaluació./nTota aquesta reflexió ha de girar, al nostre entendre, al voltant de tres nuclis que es troben en estat d'interdependència: els escenaris professionals, els perfils professionals i les competències que en ells s'inscriuen. /nPer poder plantejar els nous Graus en coherència amb l'era de l'EEES s'ha de fer un anàlisi minuciosa dels perfils professionals demandats pel mercat de treball que, al cap i a la fi, serà el destí dels professionals que es formen a les nostres universitats. És per això que la tasca de definir el perfil professional a priori del disseny dels nous Graus resulta una màxima per garantir la qualitat d'aquests./nEn aquest treball es presenta un exemple de metodologia a seguir per a la definició d'un perfil professional en Educació Superior, concretament, el de l'Enginyer TIC mitjançant l'Anàlisi Funcional.