Descripció del recurs: 2 de maig de 2012
Aquesta obra està basada en el contingut de l'assignatura Xarxes de Computadors, de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) de la Universidat Politècnica de Catalunya, i té per objectiu introduir els conceptes bàsics de les xarxes de computadors, fent èmfasi especialment en els protocols TCP/IP d'Internet. Està dirigit a alumnes que estudien per primera vegada els temes relacionats amb xarxes de computadors.
S'estructura en cinc temes. En el tema 1 s'introdueix la terminologia i els ingredients principals d'una xarxa de computadors, agafant Internet com a paradigma, i s'explica la importància dels organismes d'estandardització i el model de referència Open System Interconnection (OSI).
Al tema 2 s'estudia l'Internet Protocol (IP), els datagrames, el sistema d'adreçament que fa servir IP, els algorismes d'encaminament i altres protocols relacionats (ARP, DNS).
L'objectiu del tema 3 és l'estudi del Transmission Control Protocol (TCP) d'Internet, després d'analitzar els algorismes Automatic Repeat reQuest (ARQ).
El tema 4 es dedica a les xarxes de àrea local (Local Area Networks, LAN), el desenvolupament de les quals s'origina els anys setanta amb l'objectiu d'interconnectar de forma econòmica un nombre reduït de computadors, impressores i altres dispositius, en una àrea geogràfica petita, com és un edifici o un campus. En aquest tema s'estudien alguns conceptes bàsics relacionats amb les LAN i, especialment, les xarxes Ethernet (protocol d'accés al medi, diferents estàndards, hubs i switches) i el protocol Aloha. Finalment, s'expliquen les LAN sense fil, en particular els conceptes fonamentals d'una xarxa IEEE 802.11 (WiFi).
Finalment, el tema 5 introdueix la transmissió de dades digitals fent servir senyals elèctrics. S'analitzen els problemes bàsics que es presenten en la transmissió d'un senyal elèctric (atenuació i distorsió), i s'expliquen alguns tipus de senyals que es fan servir en la transmissió digital (codificacions i modulacions) i alguns elements sobre la detecció d'errors.