Aquesta guia pretén ser un suport a la vostra funció docent, des de la voluntat de situar al tutor en el seu rol docent i donar-li eines per a la realització d’aquesta tasca.
És important que el professional que farà de tutor o tutora tingui clars els elements curriculars que caracteritzarà la formació del futur professional de l’educador/a social (objectius i continguts formatius, competències) i per tant la seva funció docent. La seva tasca estarà encaminada a buscar les estratègies metodològiques dins de la realitat del centre on treballa per a posar en relació aquests elements en la pràctica i l’estudiant.
Com en tota relació educativa, el tutor o tutora ha de conèixer què és allò que el subjecte de l’educació –en aquest cas l’estudiant– vol aprendre o millorar, quines són les claus per a establir-hi una relació ajustada a la situació educativa i, per últim, quin serà el procés d’aprenentatge, és a dir, la planificació estructural del pla de treball que en aquest cas, particular, ve pautat per la universitat.
Presentem el resultat d’un procés de treball en què han participat estudiants, tutors i tutores de centres col•laboradors, els diferents equips docents, la coordinació del pràcticum i la cap d’estudis. Esperem que sigui d’utilitat i que el continuem millorant entre tots i totes.
Aquesta guia docent s’ha elaborat en el marc dels projectes «L’avaluació formativa a les pràctiques externes: ampliació dels quaderns formatius del Pràcticum» (2011 PID-UB/97), amb el suport del Programa de Millora i Innovació Docent (PMID) del Vicerectorat de Política Docent i Científica de la Universitat de Barcelona, i «Fortaleciendo las prácticas de educación social: Tejiendo la corresponsabilidad en la formación de las competencias y la empleabilidad desde la universidad y el mundo laboral» (CAIE114), amb el suport del Ministeri d’Educació.