No es pot acabar un curs d'inferència sense conèixer determinades tècniques de contrastos No paramètrics. S'ha de remarcar però, que aquesta part del temari és absolutament introductòria al concepte i s'expliquen pocs contrastos si es tenen en compte tots els proposats per la literatura. Per tant, s'ha fet una selecció d'aquells més rellevants o que poden ser més útils als estudiants durant la seva vida laboral posterior. Així com conèixer la literatura per tal de poder ampliar els conceptes assolits a classe.
En determinades circumstàncies no es compleixen les propietats assimptòtiques dels contrastos, o bé no es pot suposar a priori cap forma funcional. En aquests casos, els contrastos no paramètrics proporcionen una alternativa útil per acceptar o rebutjar una determinada hipòtesi. Aquesta lliçó es dedica a l¿anàlisi dels contrasts no paramètrics més habituals, especialment el de la khi-quadrat, el de Kolmogorov-Smirnov (de bondat de l¿ajust), la prova de suma de rangs de Wilcoxon, l¿U de Mann-Whitney (d¿homogeneïtat per a dues mostres), la prova de Friedman i la de Kruskal-Wallis (d¿homogeneïtat per a més de dues mostres).
L¿objectiu d¿aquesta lliçó és aprofundir en el càlcul i interpretació d¿aquests contrastos, proporcionant als alumnes una eina útil en determinades circumstàncies, quan els contrastos paramètrics habituals no són d¿utilitat.
Grup d'Innovació Docent sobre Anàlisi de Dades en Economia.