La informació estadística obtinguda mitjançant mostres és una de les principals matèries primes de treball per a qualsevol economista i, per aquesta raó, es dedica una lliçó al coneixement en profunditat de les propietats de les mostres i el procediment per obtenir-les.
Durant un termini aproximat de 8 h, es posarà de manifest que, per obtenir dades, es poden realitzar experiments (tal com es fa als laboratoris) o bé, com és el cas de l'Economia, les observacions s'han d'obtenir mitjançant el mostreig, és a dir, seleccionant un grup d'individus representatius de la població.
Es presenta el concepte de mostra aleatòria, i els mètodes principals de mostreig de poblacions. S'ha de tenir en compte que la majoria de dades econòmiques s'obtenen mitjançant enquestes. S'expliquen les etapes d'elaboració d'una enquesta. Es posarà de manifest el cas del mostreig amb poblacions finites, i les conseqüències d'ignorar aquest fet.
Un altre aspecte al que es dedicarà especial atenció és a la determinació de la grandària necessària per obtenir una mostra representativa.
Finalment, es mencionarà el procediment de simulació d'observacions a partir del coneixement previ de la distribució d'una variable i la seva importància, tant per a l'estudi de les propietats estadístiques de determinants procediments com a la pràctica, quan l'obtenció directa de les dades és difícil.
Grup d'Innovació Docent sobre Anàlisi de Dades en Economia