[cat] Els estats d'opinió i els processos socials que els articulen són d'una enorme variabilitat tant en les seves manifestacions com pels contextos sociopolíticos en els quals tenen lloc. Depenen, a grans trets, de les condicions polítiques estructurals i de les conjuntures concretes per les quals travessen les societats, però també del comportament dels mitjans de comunicació de masses en la seva tasca de difusió de l'activitat política. L'anàlisi d'aquests elements es dirigeix a oferir un model conceptual dels processos sociopolíticos més rellevants que activen opinió pública en règims democràtics consolidats i en societats de capitalisme avançat. El resultat final consisteix en la formulació d'una tipologia conceptual i descriptiva d'alguns de processos d'opinió que han estat clau en la història d'Espanya de les dues últimes dècades i en la seva consolidació com sistema democràtic.
[eng] The states of opinion and social processes that articulate them exhibit an enormous variability in both its manifestations and in the socio-political contexts in which they occur. They depend, broadly speaking, on the political and structural joints societies go through, but also on the behaviour of the mass media in their task of disseminating political activity. The analysis of these elements is aimed at providing a conceptual model of the most important socio-political processes that activate public opinion in consolidated democratic regimes and advanced capitalist societies. The end result is the formulation of a typology of conceptual and descriptive views of some opinion processes that have been key in the history of Spain during the past two decades and in its consolidation as a democratic system.
[spa] Los estados de opinión y los procesos sociales que los articulan son de una enorme variabilidad tanto en sus manifestaciones como por los contextos sociopolíticos en los que tienen lugar. Dependen, a grandes rasgos, de las condiciones políticas estructurales y de las coyunturas concretas por las que atraviesan las sociedades, pero también del comportamiento de los medios de comunicación de masas en su tarea de difusión de la actividad política. El análisis de estos elementos se dirige a ofrecer un modelo conceptual de los procesos sociopolíticos más relevantes que activan opinión pública en regímenes democráticos consolidados y en sociedades de capitalismo avanzado. El resultado final consiste en la formulación de una tipología conceptual y descriptiva de algunos de procesos de opinión que han sido clave en la historia de España de las dos últimas décadas y en su consolidación como sistema democrático.