En el marc del projecte 2014 ARMIF 00044 “Construcció de coneixement pedagògic a partir de la transferència d’experiències d’Aprenentatge Servei en la formació inicial de mestres”, l’equip d’investigació, en col·laboració amb sis estudiants dels Graus d’Educació Infantil i d’Educació Primària, de la Universitat de Barcelona, i set estudiants del Grau d’Educació Primària de la Universitat de Girona, ha co-dissenyat els instruments següents amb l’objectiu de facilitar que l’anàlisi, reflexió i valoració de les experiències educatives que hagin viscut els i les estudiants, faciliti l’adquisició del coneixement teòric que es treballa a les aules de la Universitat.
Aquests instruments estan co-dissenyats per a ser aplicats, bé puntualment (escollint el o els que es considerin més adequats per als interessos d’ensenyança-aprenentatge de cada assignatura), o bé com a vertebradors de la mateixa. En aquest darrer cas, és adient atendre als tres moments en els què hem classificat: abans d’iniciar l’experiència o projecte (ApS, Pràcticum...), durant el desenvolupament del mateix i en acabat. D’aquesta manera, les situacions d’acció educativa reals i viscudes pels i les estudiants, s’estenen al llarg de l’assignatura.
La descripció que s’ofereix és de tipus general amb la intenció de què cada persona l’adapti a les característiques de cada grup-classe, assignatura i estil de professorat. Aquesta és una condició, la de flexibilitat o adaptabilitat dels instruments, que considerem prioritària per tal que serveixin a l’objectiu per al que han estat co-dissenyats: l’acostament entre pràctica i teoria i, amb ell, una formació acadèmica més significativa i vinculada a la realitat educativa escolar del nostre estudiantat.
ARMIF 2014, Generalitat de Catalunya