Grup d’innovació docent : DHIGECS (GINDO-UB/161)
La proposta didàctica d’innovació que es presenta pretén ser una aportació en forma de metodologia d’aprenentatge col·laboratiu (servei) emmarcada dins de l’assignatura de Didàctica de la Història de l’Art del Màster de Formació del Professorat d’Educació Secundària, especialitat Geografia i Història.
Partint del concepte d’aprenentatge competencial, l’assignatura té un marcat caràcter instrumental i d’aplicació dels coneixements assolits. D’aquesta manera, amb l’objectiu d’aplicar la cultura de l’aprenentatge reflexiu i crític, es planteja una activitat de descripció, anàlisis, reflexió de les activitats proposades pels serveis educatius del Pavelló Alemany de Barcelona de Mies Van der Rohe, tot acabant amb el plantejament d’alternatives metodològiques que poden millorar les ja existents. A grans trets, els estudiants en formació i futurs professors d’Educació Secundària, analitzen en profunditat els materials elaborats pels serveis educatius, a la vegada fan la visita guiada establerta, tot elaborant una memòria reflexiva. Tot això es contextualitza amb entrevistes realitzades al director, coordinador i guia dels serveis que serveixen per copsar la coherència i l’eficàcia dels materials elaborats.
A continuació, els futurs professors fan la visita des d’una òptica d’anàlisi. Aquesta visita conclou amb una sessió de puja d’idees i de pràctica reflexiva. L’activitat es vertebra al volant dels eixos d’interès següent:
Aspectes disciplinars:
1. Adequació dels objectius didàctics.
2. Adequació dels continguts.
3. Adequació de les competències
Aspectes organitzatius:
1. Durada de la visita
2. Explicacions del monitor
3. Validesa de les explicacions.
4. Utilització de les tabletes
5. Utilització de la maqueta
6. Altres
Els membres dels serveis educatius: direcció i coordinació seran present i es lliurarà un informe de millora de l’explotació didàctica realitzada.